Evakueringsväska

Evakueringsväska, eller Bug Out Bag (BOB) som är det engelska namnet, är en väska som innehåller vad man behöver för att kunna överleva 72 timmar på egen hand.

Varför skall man ha en evakueringsväska?

Att överge sitt hem för en kortare eller längre period är för oss alla en sista utväg vid en kris eller situation där samhällets resurser inte räcker till. I hemmet är vi vana vid att vi har skydd, mat och vatten, något som drastiskt kan förändras i vårt sårbara samhälle. Är det så att du tvingas lämna ditt hem är det också troligen så att du kommer sakna de grundläggande behoven. ”Överlevare”, eller som de gärna kallar sig ”survivalister”, använder ofta begreppet BOB samt BOL som då betyder ”Bug Out Location” Det vill säga den plats man avser evakuera till.

Vad är då sannolikt att vi råkar ut för, vad är realistiskt? Vi kan se vad som redan hänt, naturkatastrofer, el och vatten bortfall och kraftiga störningar i eldistributionen och fall där vatten inte är tjänligt som föda. Det kan också handla om evakuering på grund av naturkatastrofer som skogsbrand, översvämning och orkanstormar. Har du då en evakueringsväska, eller ”BOB”, färdigpackad med mat,kläder, första hjälpen materiel och mediciner samt en i förväg gjord plan för evakuering kommer du vara och känna dig tryggare för hur du ska klara dig och din familj de närmsta dagarna. En evakuering behöver inte betyda att man tillbringar den närmsta tiden i tält eller vindskydd, det är mer sannolikt att du kan ta dig till vänner eller släktingar eller rent utav ett landställe.

Vilken typ av väska skall man använda?

En ryggsäck är att föredra, helst anpassad för längre vandringar då de är bättre anpassade både ergonomiskt och funktionsmässigt. Även om en ryggsäck är ett förstahandsval kan en traditionell sportväska fungera som ”akutväska”. Välj en färg om möjligt som är lätt att identifiera. Om möjligt klistra på självlysande (fluoriserande) tejp. Olivgrönt, kamouflage och andra militära färgkombinationer är något du bör undvika, även när det kommer till kläder. Inte på grund av att du skulle misstas för en militär utan för att du inte syns vid ett eftersök om det skulle bli aktuellt.

Vad behöver man för att överleva 72 timmar?

Högsta prioritet är vatten, mat och skydd. Lista nedan är bara ett förslag för att ge en idé om vad som kan vara lämpligt. Dra ifrån eller komplettera utifrån dina egna förutsättningar och behov.

Mat och vatten

Vattenflaskor (fyllda, se till att rotera med vattenlager så att det hålls färskt)
Vattenrening: Vattenfilter, vattenreningstabletter
Mat: Frystorkat, pasta, konserver, varma koppen, kaffe
Godis: Druvsocker, choklad etc.
Matlagningsutrustning: Gaskök, triangiakök, bestick och liknande, termos
Eld: Tändstål, tändstickor, tändare, bomull (vattentätt!)

Skydd och värme

Sovsäck
Tält
Hängmatta
Presenning
Nödfilt

Belysning

Ficklampor: Ficklampa, pannlampa
Lyktor: Fotogen, campinglykta (batteri, solcell)
Stearinljus: Blockljus, värmeljus

Sjukvårdsutrustning och hygien

Insektsmedel
Solskyddsmedel
Första hjälpen
Värktabletter + egen medicin
Tandborste, tandkräm
Intimhygien
Toalettpapper

Övrigt

Knivar: Morakniv, fickkniv, multiverktyg. Liten yxa
Radiomottagare för vanlig rundradio så att du kan lyssna på SR P4. Gärna med vev och solceller så att du inte är beroende av batteri eller laddning.
Klädombyte: Raggsockor, underkläder, varm tröja, vantar
Navigering: Karta och kompass
Kikare
Förstoringsglas och spegel
Reparationsutrustning: Nål och tråd för enklare reparationer

Med övning kommer färdighet. Att bara köpa in och packa ner världens bästa utrustning gör inte att du per automatik klarar en evakueringssituation. Se därför till att bekanta dig med utrustningen och packa den så att du väl känner den. Om möjligt använda olikfärgade påsar för olika ändamål. Öva i att sätta upp tält och göra upp eld. Ta reda på hur köket och campinglyktan fungerar. Se till att kolla så att du har bränsle och batterier. (Förvara utrustning utan batterier isatta så riskerar du inte att läckande batterier skadar din utrustning.)

Kommentarer är stängda